Αντιμικροβιακή αντοχή

Ένα γνωστό πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία, όμως ποια η σχέση του περιβάλλοντος και της ζωικής παραγωγής με αυτό;

Την απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει η Ενιαία Υγεία. Η Ενιαία Υγεία εξ ορισμού είναι μία συνολική προσέγγιση που υπογραμμίζει πως για να υπάρχει υγεία μεταξύ των ανθρώπων πρέπει παράλληλα να υπάρχει υγεία στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον. Σε αυτή την κατέυνθυνση βρίσκεται και η λύση που θα επιχειρήσει να προτείνει η ομάδα μας στο πρόβλημα της αντιμικροβιακής αντοχής, προσεγγίζοντάς το υπό το πρίσμα του περιβάλλοντος και της ζωικής παραγωγής.

Στόχος μας η κατασκευή ενός συνθετικού βακτηριακού συστήματος το οποίο εκμεταλλευόμενο τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει τα ίδια τα βακτήρια για να επιβιώνουν στην παρουσία αντιβιοτικών, θα μπορεί να αποφορτίζει από τα αντιβιοτικά το υπόστρωμα όπου προστίθεται.

Το συνθετικό αυτό σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίζει και να τροποποιεί ενζυματικά συγκεκριμένα αντιβιοτικά του περιβάλλοντος του καθιστώντας τα με αυτό τον τρόπο ανενεργά. Παράλληλα, το σύστημα θα περιέχει τους απαραίτητους μηχανισμούς που θα το καθιστούν ασφαλές για την εφαρμογή σε ένα κλειστό και ελεγχόμενο σύστημα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση του φορτίου των αντιβιοτικών των υποστρωμάτων που προκύπτουν από μία για παράδειγμα κτηνοτροφική μονάδα, πριν φτάσουν στον τελικό αποδέκτη τους, το περιβάλλον.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα πλαισιωθεί σταδιακά αυτή η ιδέα, μείνετε συντονισμένοι στα social media της ομάδας.