Γενικά

Τι είναι ο iGEM

Ο διαγωνισμός iGEM (international Genetically Engineered Machine) είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός συνθετικής βιολογίας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2003 από το πανεπιστήμιο MIT με στόχο την παρακίνηση φοιτητών να διεξάγουν τη δική τους έρευνα, παράγοντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις σε τομείς όπως η διάγνωση και η θεραπεία ασθενειών και η προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός κορυφώνεται με μια τετραήμερη έκθεση (Grand Jamboree), όπου ομάδες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσιάζουν τα έργα τους, κρίνονται και βραβεύονται για αυτά.

image source: https://blog.igem.org/

Η αποστολή μας

To iGEM Foundation σήμερα είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καλεί φοιτητές και μαθητές από όλον τον κόσμο να σχηματίσουν τις δικές τους διεπιστημονικές ομάδες και να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές μηχανικής σε βιολογικά συστήματα. Με μότο τη φράση “ Local people solving local problems” κάθε ομάδα καλείται να βρει τη λύση σε ένα πρόβλημα τοπικού ενδιαφέροντος χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της συνθετικής βιολογίας και επιφορτίζεται με την περάτωση του έργου της, από τον πειραματικό σχεδιασμό και την εφαρμογή, μέχρι την εύρεση χορηγιών και την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό.

Η ανατομία μιας ομάδας

image source: https://2021.igem.org/Engineering/Introduction

Βιοασφάλεια

Ο διαγωνισμός διαθέτει επιτροπές ειδικών που αξιολογούν τις φόρμες ασφαλείας που συμπληρώνει η κάθε ομάδα ώστε να διασφαλίσουν ότι κάθε project συμμορφώνεται με τους κανόνες ασφαλείας και βιοηθικής του διαγωνισμού. Επίσης έχει αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τη χρήση πειραματόζωων, επικίνδυνων οργανισμών ή αλληλουχιών ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά.

Πιο αναλυτικά στα πλαίσια του διαγωνισμού απαγορεύεται:

Aξιολόγηση

Κάθε ομάδα για να αξιολογηθεί από τους κριτές πρέπει να καταγράψει αναλυτικά το project και τις δράσεις τους στο wiki της ομάδας, να συμπληρώσουν τις φόρμες αξιολόγησης και να δημοσιεύσουν το team presentation video  της ομάδας τους. Στη συνέχεια οι κριτές αξιολογούν το περιεχόμενο αυτών και ανάλογα με το κατά πόσο οι ομάδες πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια βραβεύονται με χάλκινο, ασημένιο ή χρυσό μετάλλιο. Ομάδες με πολύ καλή επίδοση σε κάποια κατηγορία διακρίνονται επιπλέον με το ειδικό βραβείο της κατηγορίας. Κάθε ομάδα βάσει της δουλειάς που έχει κάνει επιλέγει τις κατηγορίες που θεωρεί ότι μπορεί να διακριθεί.